Biografie

Als organisatiepsycholoog en bestuursadviseur ben ik actief  in heel uiteenlopende organisaties. Ik ken de private en de publieke wereld, van bureaucratische molochs tot wilde pioniersbedrijven, van snelle researchpools tot eerbiedwaardige Colleges van Staat.

Gespecialiseerd in de begeleiding, ontwikkeling en beoordeling van management en bestuur, ben ik steeds weer gefascineerd door de enorme effecten die de menselijke factor met zich meebrengt in het functioneren van organisaties. Naast mijn werk als hoogleraar ben ik al ruim dertig jaar als adviseur verbonden aan de Galan Groep in Baarn.

In 2011 promoveerde ik op het vraagstuk van de hedendaagse leiderschapseffectiviteit in relatie tot de strategische opgave van een organisatie. Vanaf 2014 ben ik hoogleraar Contextueel Leiderschap aan Tilburg University, waar ik mij bezighoud met het leiderschap van de toekomst en de betekenis daarvan voor het hier en nu. Mijn oratie ‘Next Generation 2025, Besturing en leiderschap in een Complexe Wereld’ kreeg veel aandacht in de media en het artikel ´We don´t need another Hero´werd trendsettend in het denken over moderne leiderschapskwaliteiten. In 2020 verscheen 'Face the Future, Leadership Skills for the Next Generation', een interactief prentenboek over de transitie van klassiek naar toekomstig leiderschap op zes dimensies. In 2022 werd van dit boek de tweede editie gepubliceerd. Mijn motto: nieuwe tijden vragen om nieuwe vormen van leiderschap.

Contextueel leiderschap

De samenleving verandert snel en organisaties veranderen mee. Dynamiek en heftige ontwikkelingen in markten en producten betekenen snelle groei of forse transities voor bedrijven en instellingen. De onvoorspelbaarheid en het verandertempo nemen toe.

Lees meer

Contextueel organiseren

Hoe realiseer je de transitie van een klassieke, instrumentele of bureaucratische organisatie naar een eigentijds, flexibel en adaptief acterend systeem? Een systeem dat effectief kan inspelen en meebewegen met de wereld om zich heen, maar ook de noodzakelijke stabiliteit weet te realiseren?

Lees meer
Meer nieuws
Freek Peters

"Veel gelouterde bestuurders grijpen mis op de nieuwe werkelijkheid, met blunders en maatschappelijke schandalen als gevolg"

Freek Peters

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.